Semih Hocaoğlu

Tarih: 27.11.2024 21:55

BEN İSTEDİM Mİ OLUR

Facebook Twitter Linked-in

BEN İSTEDİM Mİ OLUR

 

 

Ülkenin son yıllardaki yönetilme şekline, herkes bir yerlerden çeşitli gömlekler biçerek çeşitli yakıştırmalar yapmakta.

Yönetilme biçimine isteyen istediği adı versin, istediği yakıştırmayı yapsın ;

tepeden başlayarak, mahalli yöneticilere kadar uzanan yönetim biçimine verilecek isim, en yalın haliyle BEN YAPTIM MI OLUR olmalı.

Kuvvetler ayrılığının büyük yara aldığı, ortak aklın yararlarının unutulduğu bu dönemde ; yasak-ayıp-günah gibi manevi değerlerin de hiç düşünülmemesi eklenince ortaya çıkan tablo, elinde mühür olanın dilediği uygulama için dilediği kararı çıkardığı bir dönemi işaret ediyor.

Konuyu Mardin özeline taşıdığımızda, karşımıza çıkan fotoğraftan okuduklarımız içimizdeki acıyı biraz daha depreştiriyor.

Konuyla ilgili kurumların, sivil toplum kuruluşlarının, yönetimi altındaki ilgili birimlerin bile görüşüne başvurulmadan yapılan ve yapımı devam eden ne ucubelerle karşılaşır durumdayız.

* Sözde trafik akışını kolaylaştırmak için milyonlar harcanarak yapılan, ancak trafiği tamamen çekilmez hale dönüştüren BATTI-ÇIKTI projesini mi sayalım,

* Alan düzenlemesi diye hazırlanıp gerçekleştirilmiş Cumhuriyet Meydanı'nın utanç verici halini mi hatırlatalım,

* Eski yerleşim alanındaki trafik problemini çözmek için düşünüldüğü halde, devasa bir ticaret alanına dönüştürülen ve bir türlü bitmek bitmeyen Diyarbakırkapı çok katlı otopark projesini mi sayalım,

* Amacı dışında kullanılan figürlerden mi bahsedelim derken ;

kaç yıldan beri her 21 Kasım günü geldiğinde yeni bir gündem oluşturulan MARDİN'İN KURTULUŞU-MARDİN'İN ONUR GÜNÜ konusu hatırlanıyor.

Yukarda saydığım ve sayamadığım benzer bazı konularda uygulanmış BEN YAPTIM MI OLUR mantalitesiyle, kurtuluş gününün onur günü olarak değiştirilmesi şeklindeki hükmü olmayan karar, kaç gündür gündemi yeniden meşgul etmeye başladı.

Çeşitli yorumların yapıldığı konu ile ilgili çok ciddi bir girişim, sevgili Doğan Bekin'den geldi.

Alınmış bu kararın yanlış olduğunu gününden beri belirten ve bu konuda çeşitli yazışmalarda bulunan ;

İstanbul'lu seçmenlerce milletvekili seçilmiş olduğu halde, doğup büyüdüğü Mardin için Mardin Milletvekillerinden fazla uğraş veren Bekin ; bu kez bu konuyu da gündeme taşıyarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması isteğiyle TBMM'de soru önergesi verdi.

Verdiği soru önergesinde 21 Kasım Gününün ;

19 Mayıs 1930 tarih ve 1624 sayılı Dahiliye Vekaleti Merkez Teşkilatı ve Vazifeleri Kanunu gereğince Mardin'in Kurtuluş Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan İstanbul Milletvekili ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, TBMM tarafından alınmış bu kararın Mardin Belediye Meclisi tarafından değiştirilip değiştirilemeyeceğini sordu. Bekin ayrıca yok hükmünde olması gereken bu belediye meclis kararının kaldırılıp kaldırılamayacağı sorusunu ekledi.

Hem ;

BEN YAPTIM MI OLUR anlayışının yerine ; daha katılımcı, sorgulayıcı ve dayanışmacı bir anlayışın hakim olacağı bir yönetim biçiminin,

ve hem de 21 Kasım günlerinin ;

bugünkü haliyle, Belediye Başkanı veya uygun göreceği bir görevlinin iki zabıta eşliğinde çelenk koymaktan ibaret olmadığı,

eskilerde olduğu gibi bir milli bayram coşkusu içinde , çeşitli etkinliklerin yapıldığı, Mardin şiir ve türkülerinin seslendirildiği, Mardin'de yaşayan ve yaşamayan her Mardin'linin heyecan duyacağı günlerin geleceği umuduyla...

 

 

SEMİH HOCAOĞLU-MARDİN


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —