NECDET BÜLUZ


Dar gelirli can çekişiyor…

Emekli ve dar gelirlinin alım gücü giderek düşüyor. Piyasada bir alınan ürünü ikinci defa aynı fiyata almak mümkün olmuyor. Pahalılık ve art arda gelen zamlar insanların canına okuyor.


Dar gelirli can

çekişiyor…

 

Necdet Buluz

 

Ekonomi ve enflasyon dar gelirliyi daha da sıkıntıya sokuyor. Bizi yönetenler her ne kadar “Enflasyon düşecek. Hedefimiz enflasyonun tek hanelere düşmesidir” diyorsa da piyasa tam tersini söylüyor.

Emekli ve dar gelirlinin alım gücü giderek düşüyor. Piyasada bir alınan ürünü ikinci defa aynı fiyata almak mümkün olmuyor. Pahalılık ve art arda gelen zamlar insanların canına okuyor.

Bazı ekonomistlerin ortak görüşü:

“Bugünleri bile arar hale geleceğiz.”

Bir başka ortak görüş:

“AK Parti kendi zenginini yarattı.”

Bugünkü iktidarın zengini daha zengin yaptığı, orta sınıfın ortadan kalktığı ve fakirin daha fakir duruma düştüğüne de dikkat çekiliyor.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye ekonomisine dair görüşlerini paylaşmayı sürdürüyor. Ekonomimiz ile daha önce açıklamalar yapan Demirtaş daha kötü günlerin bizi beklediğini vurguluyor.

Diğer bazı ekonomistler de Demirtaş ile ilgili görüşleri paylaşıyor.

Hemen her paylaşımı gündem yaratan Prof. Dr. Demirtaş, Türkiye'de alım gücünün feci derecede düştüğünü ve dar gelirlinin can çekiştiğini ifade ederek, "Maalesef size iyi haber veremiyorum: Sene sonuna kadar çok daha kötüsü gerçekleşecek" değerlendirmesi yaptı.

Sabit gelirlinin alım gücünün daha da düşeceğini öngören Özgür Demirtaş, "Pahalılığa inanamamaksınız" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X (Twitter) mesajını şöyle sonlandırdı: "Ben ülkemi 10 yıl önce uyardım. Defalarca uyardım Hepsi gerçek oldu."

Prof. Dr. Demirtaş, Türkiye'nin enflasyonla mücadele kapsamında yürüttüğü tasarruf politikalarına ilişkin mesajında, "Tasarrufa fakir fukaradan başlanmaz, siyasetçiden başlanır" ifadesini kullandı.

Özgür Demirtaş'ın dikkat çeken tasarruf mesajı şöyle:

* Tasarrufa: Fakir fukaradan başlanmaz, memurdan, işçiden başlanmaz, orta direkten başlanmaz, zenginden bile başlanmaz,

* Tasarrufa: siyasetten başlanır, siyasetçiden başlanır, hükümetten başlanır, itibardan başlanır.

Sosyal medya mesajına "Deliriyorum" diye başlayan Prof. Dr. Demirtaş, "Madem ekonomi kötü: Neden AVM'ler dolu, neden yollar dolu, neden oteller dolu" şeklinde sorular yöneltenlere şöyle yanıt verdi.

Türkiye'de mülteciler hariç 80 milyon kişinin yaşadığını anımsatan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, nüfusu kabaca şöyle sınıflandırdı: "10 milyonu zengin, 20 milyonu orta direk, 50 milyonu fakir."

AK Parti'nin zengini ultra zengin, fakiri daha fakir yaptığını, orta direği ise süpürdüğünü savunan Prof. Dr. Demirtaş, AVM'lerin, restoranların, otellerin ve yolların dolu olma sebebini ise şöyle açıkladı: 

* Ultra zengin AVM’ye haftada bir gidiyorsa artık üç gitmeye, bir araba alıyorsa artık üç almaya, tatile bir hafta gidiyorsa artık üç hafta gitmeye, başladı. Gördüğün kalabalıklar aynı kişiler.