NECDET BÜLUZ


Denizli, turizme damga vuruyor…

Tatillerini çeşitli turizm beldelerinde geçiren turistler günü birlik ya da birkaç günlük gruplar halinde Denizli Pamukkale’ye gidiyor.


Denizli, turizme damga vuruyor…

 

 

Necdet Buluz

 

Yıllardır gözlemimiz şu:

Tatillerini çeşitli turizm beldelerinde geçiren turistler günü birlik ya da birkaç günlük gruplar halinde Denizli Pamukkale’ye gidiyor. Pamukkale’deki antik kent ve tiyatroyu geziyor. Travertenlerde hatıra fotoğrafları çekiyor.

Pamukkale Karahayıt’ta bulunan oteller hem yerli hem yabancı turistlerce de yaz-kış dolduruluyor.

Özetle:

Pamukkale yılda ortalama 3 milyon turiste hizmet veriyor. İlgililer hedefin 5 milyon turiste hizmet verebilecek otel ve yatak kapasitesine sahip olduklarını söylüyor. Yeni yatırımlar ve tanıtımla Pamukkale 10 milyon turiste hizmet verebilecek.

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, “Kayseri bölgesi ile Nevşehir bölgesinin toplamında yıllık uçuş kapasitesine baktığımızda 2.5 milyon yolcu kapasitesi görüyoruz. Denizli olarak burada 450 bin yolcu kapasitesi ile oradaki turizm destinasyonuyla rekabet etmeye kalkıyoruz. Denizli’nin ulaşım imkanları artırılmalı” dedi.   

Denizli, turizmde iddialı. Beklenenin altında turist ağırladıklarını söyleyen ilgililer Pamukkale’nin dünyaca tanındığını belirtip “ Açık hava müzesi Pamukkale’ye gereken yatırım ve ilgi gösterilmelidir” diyorlar. Denizlili Turizmcilerden Eşit Rekabet Çağrısı

Denizli’nin yılda 2.5 milyon turistten çok daha fazlasını ağırlama potansiyeline sahip olduğunu belirten Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, “2019’ da çok iyi bir sezon yakalamıştık. 2020’de tüm rekorları kıra kıra giderken pandemi oldu. Pandemi 2020 – 2021 – 2022’nin ilk yarısını bitirdi. Buna rağmen tesislerimiz ayakta kaldı. 2022’nin ikinci döneminden itibaren bastırılmış turizm hareketinin de etkisi ile müthiş bir sezon oldu. 2023 yılının Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi ile hedeflerimizden uzaklaştık. 2023’ün ikinci yarısında turizm faaliyetlerimiz hızlandı. Şu an gözümüzü ileriye diktik, çok iyi bir sezon bekliyoruz” dedi.

Dinamizmi, 55 farklı sektörü hareketlendirmesi ve istihdama katkısı ile turizmin desteklenmesi gereken öncelikli sektörler arasında yer alması gerektiğini ifade eden Şen’in açıklamaları şöyle:

“Kapadokya bölgesi ile Denizli Pamukkale bölgesi birbirine çok benzer. Kayseri bölgesi ile Nevşehir bölgesinin toplamında yıllık uçuş kapasitesine baktığınızda 2.5 milyon yolcu kapasitesi görüyorsunuz. Denizli olarak burada 450 bin yolcu kapasitesi ile oradaki turizm destinasyonuyla rekabet etmeye kalkıyoruz. Bu da bizim işimizi zorlaştıran etmenlerden bir tanesi. Otoban açıldıktan sonra Kuşadası’na gemi turları ile gelen misafirler artık Denizli’ye rahatlıkla günübirlik ulaşıp hem Efes’i hem Laodikya’yı ziyaret ederek yarı hacı olabilirler. Ama Uzakdoğu, Latin Amerikalı turistlerin ulaşımı için kentimize havayolu, uçuş imkanlarını hızla artırmamız gerekiyor. Bu çok önemli bir nokta.”

Şen ayrıca Şubat ayı başında yürürlüğü giren günübirlik evlerle ilgili düzenlemenin tavizsiz uygulanması gerektiğini bildirdi.          Denizlili Turizmcilerden Eşit Rekabet Çağrısı

Şen konu ile ilgili olarak şunları söyledi,

“Kayıt dışılığı etkileyen günübirlik evler konusu var. Bu büyük kentlerde ve Denizli’de önemli bir sorun. Artık öyle oldu ki, evinden resim koyan mülk sahipleri çok farklı fiyatlara kiraya veriyorlar. Özellikle büyükşehirler için sıkıntı kiralık ev stoku azalırken kiralık ev fiyatları da inanılmaz artıyor. Başka bir olumsuzluk istihdam negatif etkileniyor. Evlerini bu şekilde kiralayanlar kanun çıktıktan sonra 1 ay içinde belgeleri tamamlamak zorunda. Tamamlamayıp devam edenlerin durumu yasal değil. Valilikler bu konuda hızla adım atmalı. Yasal olmayan evleri kiraya vermekten imtina etmek lazım.”

 

YanıtlaYönlendir

Tepki ekle