Semih Hocaoğlu


GÖRME VE DÜŞÜNME. ÖZÜRLÜLER

6.Mardin Bienali ; geride bıraktığımız 14 yıl içindeki 5 kez olduğu gibi coşkulu, katılımcı ve yüksek düzeyde sanat severin ilgisiyle başladı ve 10 Hazirana kadar bu şekilde devam edeceğe benziyor.


GÖRME VE DÜŞÜNME. ÖZÜRLÜLER

 

Birilerinin ;

yapılacağı haberini "körler sağırlar birbirini ağırlar" başlığıyla ;

açılış ve sonrasını da "içinde Mardin'in olmadığı, toplumsal getirisi olmayan ve bireysel bir kazanım da sağlamayan, elit bir tabakanın vatandaşa heyecan diye sunduğu uydurma" ifadeleri ile belirtilen 6.Mardin Bienali ;

geride bıraktığımız 14 yıl içindeki 5 kez olduğu gibi coşkulu, katılımcı ve yüksek düzeyde sanat severin ilgisiyle başladı ve 10 Hazirana kadar bu şekilde devam edeceğe benziyor.

Bu gerçek durumu olduğu şekliyle duyurmamanın iki nedeni olabilir.

Ya bienalin ne olduğunu bilmiyoruz, veya gerçeği görmeyecek kadar görme özürlüyüz.

Yurt içinden ve yurt dışından katılım sağlayan televizyon ve gazete mensuplarının sitayişle bahsettiği 6.Mardin Bienalini olumsuz ifadelerle aktarmak büyük talihsizlik oldu.

Bugüne kadar ;

festival ve fuar adı altında yapılmış onca etkinlik, uluslararası diye lanse edilmiş olsa bile, Mardin'i tanıtım konusunda Mardin Bienali düzeyinde başarılı olamamıştır.

Hazırlıklarını belli bir disiplin içinde aylar öncesinden başlatan Sinema Derneği yöneticileri Mehmet Sait Tunç ile Mehmet Baran, üstün gayretleri sonucu bienale adını yazdıran isimler olarak ön plana çıktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Artuklu Belediye Başkanı M.Ali Amak ile bazı meslek odası ve bazı STK temsilcisi ile birlikte geniş katılımın sağlandığı Alman Karargahı Avlusunda yapılan bienalin açılışında performanslarıyla Murat ve Esma Estel damgasını vuran isimler oldu.

Sanatçı, akademisyen ve gazeteci kimlikleriyle çeşitli ülkelerden yaklaşık 50 kişi ; konferans, söyleşi ve resim sergisi etkinliklerinde yerlerini alacak.

10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında devam edecek olan 6.Mardin Bienali etkinliklerinin ;

* Alman Karargahı,

* Tasarım Vakfı Galerisi,

* Develi Han,

* Sakıp Sabancı Kent Müzesi,

* Dabakoğlu Evi,

* Marangozlar Kahvesi ile

* Kervansaray binalarında yapılacağını belirten Direktörler Döne Otyam ile Ali Akay ; sanat dünyası ve akademik ortamdan aktör ve kurumların sergi için davet edildiklerini, davet edilenlerin de başka sanatçıları davet ettiğini, her anlamda misafir hukukuyla ilerleyen bir konseptte çalışma olduğuna vurgu yaptı.

"Daha Uzaklara" adını verdikleri çalışma ile ilgili Döne Otyam ;

"Bienal günümüzün can alıcı sorunlarına sanatın diliyle yeni yaklaşımlar getirmek, Mardin'den beslenen yenilikçi bir yapıya sahip olma ve Mardin'i çağdaş sanatın merkezlerinden birine dönüştürme amaçlı olarak düşünülmüştür" açıklamasını yaparken, Ali Akay ;

"Mardin'in havası ve rüzgarı kavramsal çerçevede ilk akla gelendir. Şehrin yerelliği, mimarisi, dokusu, merdivenleri, labirentsel hali, karşıdaki ova tüm zorlukları ortadan kaldırıyor. Bizi uzaklara, hatta geleceğe götürüyor" şeklinde görüş belirtti.

Bizler her ne kadar "körler ve sağırlar birbirini ağırlar" şeklinde görmüş olsak ta, yapılan açıklamada ;

Mardin Bienali'nin İstanbul Bienali ile birlikte Türkiye'nin en iyi bienalleri olarak kabul edildiği vurgusu yapıldı.

Gördüklerimiz, duyduklarımız ve yaşadıklarımızla ; büyük bir disiplin ve özveriyle vücut bulan Mardin Bienali, Mardin'in tanıtımı konusunda başarılı bir aktivite olarak tescillenmiş oldu.

Teşekkürler Mehmet Sait Tunç,

Teşekkürler Mehmet Baran,

Teşekkürler Döne Otyam ve ekibi,

Yurt içinden ve yurt dışından katılım sağlayan tüm sanatçı, akademisyen, basın mensubu ve konuklar hepinize teşekkürler...

 

SEMİH HOCAOĞLU-MARDİN