Semih Hocaoğlu


GÖZÜN AYDIN MARDİN NUR TOPU GİBİ BİR KIZIN DAHA OLACAK

Yenişehir Ravza Caddesinden PTT Caddesine girişin hemen başında açma hazırlığı içinde olan bu marketin, mevcut onlarca market gibi otoparkı yok.


GÖZÜN AYDIN MARDİN  NUR TOPU GİBİ BİR KIZIN DAHA OLACAK

 

Beş kız çocuğu sonrası ;

çok istemeleri yanı sıra mahalle baskısının da etkisiyle, "inşallah bu sefer" umuduyla erkek çocuk beklentisine giren anne-babaya "gözünüz aydın nur topu gibi bir kızınız olacak" müjdesini veren doktor gibi ben de ;

son yıllarda Mardin'in en önemli sorunları arasına giren trafik sorununun bir an önce çözümlenmesi, düzene girmesi ve sinir sistemini daha fazla bozmaması beklentisi içinde olan Mardinli vatandaşlara, ilin trafik sorununu daha da büyütecek bir gelişme için "gözün aydın Mardin, nur topu gibi bir kızın daha doğuyor" müjdesini vermek istiyorum.

Her tarafta olduğu gibi ;

adeta yerden bitercesine, her sokak başında yeni bir şube açan zincir marketlerden biri, Mardin'deki şubelerine bir yenisini daha ekliyor. Yenişehir Ravza Caddesinden PTT Caddesine girişin hemen başında açma hazırlığı içinde olan bu marketin, mevcut onlarca market gibi otoparkı yok. Alışveriş için gelecek vatandaş arabasını park edecek yer bulamayınca, aracını gelişi güzel biçimde bırakıp ; zaten keşmekeş olan araç ve yaya trafiğini, içinden çıkılmaz hale sokacak.

Kazalar,

tartışmalar,

kavgalar,

maddi hasarlar,

belki ufak-tefek yaralanmalar.

Peki ;

İnsanımız böyle bir kaotik ortamı hak ediyor mu?

Birileri biraz daha para kazanıp zengin olacak diye, onbinlerce kişi bu trafik karmaşasını yaşamak zorunda mı?

Bugün itibariyle Mardin'de ticari hayatını sürdürmekte olan zincir marketlerden ; birisinin bir şubesi hariç, hiçbirinin olması zorunlu olan otoparkı yok. Hepsinin önü arkası curcuna.

Araçlar ; yan yana, kıç kıça, çoğu zaman daracık yolda iki sıralı haksız-hukuksuz park etmek zorunda.

Yayanın yürüyebileceği bir kaldırım yok.

Herkeste sinir sistemi tavan yapmış.

Ve bizler ;

bu kargaşanın son bulmasını beklerken, yeni bir şubenin daha açılıyor olmasına şahit oluyoruz.

Mevcut trafik karmaşasının giderilmesi için yetkili birimlerin harekete geçmesini bekliyoruz.

Oysa ;

karmaşanın giderilmesi için harekete geçmesi beklentisi içinde olduğumuz yetkili birimler, bu sorunun doruğa çıkmasının yegane sorumlularıdır.

Bugün ;

kentin Yenişehir bölgesinde mevcut çok katlı binaların tümünün projelerinde zorunlu olduğu halde otopark bulunmasına rağmen, bittiğinde hemen hemen hepsinin otoparkı olmadığı görülmekte.

İnşaat bitiminde projede yapılan bir-iki revize ile, otopark olacak yerler astronomik fiyatlarla satılıp veya kiralanıp ticari alana dönüşüyor.

Ve bizler ;

bu hukuksuz uygulamalara göz yummuş, kullanma izni vermiş olanlardan, mevcut trafik karmaşası sorununu çözmelerini beklemekteyiz şimdi.

Bir de ;

halk dilinde "kendi kadar cürmü var" veciziyle bire bir örtüşen koca koca tırların yarattığı kocaman trafik sorunları var ki, tam evlere şenlik.

Özellikle 13 Mart ve Yalım Mahallelerinde bulunan tüm anayol ve ara yollar adeta birer tır garajına dönüşmüş durumda. Arka arkaya park edip bazen günlerce, haftalarca bekletilen tırlar, yarattığı görüntü kirliliği bir yana, araç ve yaya trafiğini büyük ölçüde etkilemekte, kazalara sebebiyet vermekte.

Bu şekilde park etmekte olan tırlara yönelik ciddi bir denetimle, Yenişehirdeki trafik sıkışıklığının büyük ölçüde giderilebileceği mümkün.

Vatandaşlar, Trafik Şube Müdürlüğünün bu konudaki girişimlerinin beklentisi içinde.

Yapılmış yanlış ve hatalı uygulamaların soruşturulması hakkı mahfuz tutulması koşuluyla "Olmuşa ve ölmüşe çare yok" mantığından hareketle ;

geleceği kurtarmak adına aynı hataların tekrarlanmaması gayreti içinde olup ;

yapı inşaat ruhsatları,

kullanım ruhsatları,

işletme ruhsatları konularında duyarlı bir yönetim anlayışı, belki geleceği kurtarabilir.

 

SEMİH HOCAOĞLU-MARDİN