NECDET BÜLUZ


Hedef: turizmden 100 milyar dolar…

Bacasız sanayi turizmden daha fazla gelir elde edebilmek. Bu çalışmaların meyve vermesi için alternatif turizm çalışmalarına da ağırlık veriliyor.


Hedef: turizmden  100 milyar  dolar…

 

Necdet Buluz

 

 

Bacasız sanayi turizmden daha fazla gelir elde edebilmek. Bu çalışmaların meyve vermesi için alternatif turizm çalışmalarına da ağırlık veriliyor. Bunların başında da sağlık turizmi yer alıyor.

Şu anda Türkiye’nin dünyada en fazla turist ağırlayan dördüncüülke konumunda olduğu, yakın zamanda bunun daha üst seviyelere çıkarılacağının altı çiziliyor.

Türkiye’nin turizmde geldiği noktanın ülke ekonomisi ve cari açığın kapatılması açısından önemli bir rol oynadığını belirtiliyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen proje ile hazırlanan “TR82 Bölgesi Turizm Master Planı” kamuoyuna tanıtıldı. Yaklaşık 10 yılı bulan bir hazırlık sürecinin ardından ortaya çıkan planın tanıtım toplantısında, Çankırı, Sinop ve Kastamonu illerinin turizmle ilgili hedefleri paylaşıldı.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine değinerek Türkiye’nin artık dünyada en fazla turist ağırlayan dördüncü ülke konumuna geldiğini ifade etti. Alpaslan, Türkiye’nin turizmde geldiği noktanın ülke ekonomisi ve cari açığın kapatılması açısından önemli bir rol oynadığını belirtti.

Alpaslan, Türkiye'nin mevcut turizm gelirlerinin 61 milyar dolar seviyesinde olduğunu ancak bu rakamın ülkenin sahip olduğu potansiyele kıyasla yetersiz kaldığını söyledi. Bu doğrultuda 100 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini aktaran Alpaslan, bu hedefe ulaşmak için Bakanlık olarak sektörle ve yerel bölgelerle iş birliğini sürdürdüklerini dile getirdi.

Turizmde çeşitliliğin önemine değinen Alpaslan, kültür, inanç, gastronomi ve doğal güzellikler gibi unsurların ön plana çıktığını, bu motivasyonlarla yapılan seyahatlerin dünya genelinde ciddi oranda arttığını ifade etti. Alpaslan’ın verdiği bilgilere göre, 21 yıl önce toplam seyahatlerin yalnızca yüzde 7’si bu tür nedenlerle gerçekleştirilirken, günümüzde bu oran yüzde 40’lara ulaştı.

Bu çerçevede Batı Karadeniz Bölgesi'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Alpaslan, Sinop, Kastamonu, Çankırı, Zonguldak, Karabük, Bolu ve Düzce gibi illerin kültürel miras, doğal güzellikler, inanç merkezleri ve gastronomi alanında öne çıktığını kaydetti. Bölgenin zengin mutfağı ve doğal yapısıyla önemli bir turizm merkezi olabileceğine işaret etti.

Alpaslan, Bakanlık olarak bu potansiyeli nitelikli turizm ürünlerine dönüştürmeyi ve Türkiye’yi kültür, inanç, gastronomi ve doğal güzellikler açısından dünyada önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Özetleyelim:

Turizm Karadeniz ve Anadolu’ya yayılacak. Yayla turizmden de istifade edilecek. Dış ülkelerin marka otelleri Andolu’ya yayılıyor. İş de yapıyor. Daha açıkçası turizm para basıyor.

Turizmden daha fazla gelir etmek için alternatif turizmin yaygınlaştırma çalışmaları hedefine ulaşıyor.

Şunu çok iyi bilelim:

Türkiye büyük devlet. Turizm çeşitliliği de görülmeli. Eğer bu konularda daha derinlemesine çalışmalar yapılırsa sonuçta daha çok para kazanılmış olur.