NECDET BÜLUZ


“Krizden Türkiye etkilenecek…”

Bu sezon İngilizlerden umutluyduk. Ancak, İngiltere’deki havalimanlarındaki personel eksikliği ve grevler bu umutlarımızı boşa çıkardı.


“Krizden Türkiye etkilenecek…”

 

Necdet Buluz

 

Bu sezon İngilizlerden umutluyduk. Ancak, İngiltere’deki havalimanlarındaki personel eksikliği ve grevler bu umutlarımızı boşa çıkardı. Konuyu değerlendiren turizmciler” Yaşanan bu krizden Türkiye etkilenecek” diyor.

İngiltere havalimanlarında personel eksikliğinden kaynaklı kriz sürüyor. Kaosun yaz sonuna kadar devam edeceği, yaşanan iptaller nedeniyle de bilet fiyatlarında artışlar olacağı düşünülüyor.

Konuyla ilgili olarak  değerlendirme yapan İngiltere Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu , “Pandemide havalimanı çalışanlarını kısa çalışma ödeneği sistemine alınmadılar. Servis sektöründe de yoğun bir şekilde Doğu Avrupalılar çalışıyordu ve bu dönemde onlar da İngiltere’yi terk ettile. Hal böyle olunca inanılmaz bir kadro eksikliği ortaya çıktı. Bu eksiklikten dolayı sistemi döndüremiyorlar ve havalimanlarında bagaj problemi, check in problemi, pasaport kontrollerinde uzun kuyruklar gibi ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan dolayı havalimanları kendi kapasitelerini azaltıyorlar. Daha önce uçuş için verdikleri slotları azaltarak hava yollarından daha az uçuş yapmalarını talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Çok fazla uçuşu olduğu için bu durumdan en çok etkilenen hava yolu şirketinin Easy Jet olduğunu aktaran Sertoğlu, “EasyJet’in 200 tane uçuşu varsa bunun yüzde 10’unu keseceksin diyorlar. Jet2’da da, TUI’de de aynı şey geçerli. Çok fazla uçuşu olduğu için en çok etkilenen EasyJet oluyor.  Havalimanlarında kaos olduğu için hava yolu şirketleri operasyonel olarak da uçuşları gerçekleştiremiyor. Bu yüzden iptaller yaşanıyor. İptallerden alacakları cezaları engellemek için var olan uçuş sayılarını azalmaya çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse; İspanya’ya günde 15 sefer uçuyorsa bunu 12 sefere 10 sefere düşürecek, Dalaman’a haftada 8 sefer düzenliyorsa bunu 6 sefere düşürecek gibi azalmalar olacak.” şeklinde konuştu.

Krizden Türkiye’nin de etkileneceğinin altını çizen Sertoğlu, “Uçuş kapasitesini biraz azaltıp problemi çözmeye çalışıyorlar ama bunun da karşılığı daha az turist demek. Zaten pandemi sonrası İngiltere’den Türkiye’ye yoğun bir talep vardı. Bu kriz yaz boyunca devam edecek. Yaşanan kapasite azalması da fiyat artışı olarak müşteriye yansıyacak. Fiyatlar da çok yükselince ister istemez satışlar da etkilenecek. Londra-Heathrow Havalimanı geçen gün Türk Hava Yolları uçuşlarını iptal ettirdi. Bu tarz kısmi iptalleri her hava yolu şirketine yaptıracaktır. “ açıklamalarına yer verdi.

British Airways (BA) çalışanları, ücretlerin iyileştirilmesi için temmuz ayının son iki hafta sonunda Heathrow Havalimanında greve gitmeye hazırlanıyor. Grev için yapılan oylamaya işçilerin ezici çoğunluğu evet dedi.

Personel eksikliği nedeniyle hâlihazırda büyük iptallerin ve ertelemelerin yaşandığı İngiltere'de, British Airways çalışanlarının grevi nedeniyle daha büyük aksaklık yaşanması bekleniyor. Şirket, bu havalimanında günde ortalama 600 uçuş yapıyor.

İşçilerin bağlı olduğu sendika, British Airways'in pandemi döneminde yapılan yüzde 10 maaş kesintisini geri vermemesi nedeniyle greve gittiklerini duyurdu. Sendika temsilcisi Oliver Richardson, "British Airways çalışanlara hakaret etti. Üyemiz olan işçilerden kesilen yüzde 10'u geri vermiyor ancak yönetim kademesinde bulunanlarını kesintilerine son veriyor." dedi.

Bizim için Rus turist de önemli. Rusya’dan Türkiye için iyi gelişmeler var.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Başkanı Yuri Pilipson, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin yaptırımlar yoluyla Rusya-Türkiye hava trafiğini bozmaya çalıştığını belirterek Rus vatandaşlarına "düşman ülkeler" yerine Türkiye'ye seyahat etme çağrısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından Avrupa ülkelerinin düşmanca tavırlarının altını çizen Pilipson, "Söz konusu bölgede yer almayan Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek gibi ülkelere gidin. Bunda herhangi bir sakınca görmüyoruz. Bu ülkeler duruma belli bir sağduyuyla yaklaşmıştır." dedi.

Pilipson, iki ülke ilişkileri üzerinde Batı baskısı olduğunu belirterek, “Batı yaptırımlarının diğer şeylerin yanı sıra Rus-Türk hava trafiğini bozmayı amaçladığını dikkate almalıyız. Bu nedenle Türkiye’ye seyahat eden turistlerimizin yaşayabileceği her türlü risk ve rahatsızlığı ortadan kaldırmak için iki ülkenin ilgili birimleri yoğun bir şekilde çalışıyor” diye konuştu.

GazetemRu’da yer alan habere göre, zorlu dış baskıya rağmen, Türkiye’nin başta turizm alanında olmak üzere ikili ilişkilerde Rusya ile işbirliğini sürdürdüğünü kaydeden diplomat, genel olarak Ankara’nın Türkiye’deki Ruslara tam güvenli bir tatil için tüm koşulları yaratmayı vaat ettiğini, iki ülkenin bakanlıklarının bu konuyu öncelikli kontrol altında tuttuğunu ifade etti.