ABDULLAH ORTAÇ


MARDİN'DE BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ DAHA ETKİN YAPILMALIDIR!

Kamu hizmetlerinin temel amacı, vatandaşlarının yaşam biçimini çağdaş değerlere uygun biçimde iyileştirmek, refah düzeyini arttırmaktır.



Kamu hizmetlerinin temel amacı, vatandaşlarının yaşam biçimini çağdaş değerlere uygun biçimde iyileştirmek, refah düzeyini arttırmaktır. İyi bir yönetim, yönetim uygulamalarında şeffaflığı sağlayan, halkın hizmetlerden memnuniyet duymasını gerçekleştiren ve katılımcı bir yönetim kültürü yerleştiren yönetimdir.

 

Belediyelerin mahalli alanlarda hizmet üretimlerinde ve bunlara erişimde, bunlara ulaşamayan “yoksun kesim” olarak ifade edebileceğimiz gruplara sosyal yardım ve hizmet sunması, hem anayasal ölçütlerde sosyal devlet olmanın bir gereği hem de fonksiyonları gereğidir. Sosyal yardım ve hizmet açılımında bir taraftan yoksun durumdaki gruplara destek sağlamak yer alırken, diğer taraftan sosyal hizmet yönüyle de mahalli alanlarda herkes tarafından ihtiyaç duyulan sosyal içerikli hizmetlerini kapsamaktadır.

 

Belediyelerin görev alanına giren hizmetler giderek çeşitlenmekte ve daha fazla sosyal boyutlu hizmetlere dönüşmektedir. Elbette belediyelerin hizmet yelpazesinin gelişmesi ve çeşitlenmesinde yerel halkın ihtiyaçları belirleyici rol oynamaktadır. 5393 sayılı kanunun, mahalli ve müşterek olmak koşuluyla yerel alanda birincil hizmet birimi olarak belediyeleri göstermesi, yerel alanda ihtiyaç duyulan ya da duyulacak mahalli ve müşterek nitelikli


her hizmetin, yerel otoritenin sorumluluğuna verileceğini belirtilmesi, belediyeleri geleneksel hizmetlerinin yanında sosyal ve kültürel hizmetler yürütme konusunda da gereken zemini sağlamaktadır. öyle ki; kanununun 14. maddesinin 1. fıkrasının a bendinde, kentsel altyapı, coğrafi ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehir içi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alan, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açmak (Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 50 bini geçen belediyeler) gibi hizmetler sayılmıştır. 


Özellikle, bazı büyükşehir belediyeleri tarafından sağlanan bu hizmetler, giderek diğer belediyeler arasında da yaygınlaşmakta ve belediyeler, mahalli düzeydeki sosyal politika ve sosyal refah hizmetlerinin sağlanmasında etkin kuruluşlar haline gelmektedirler. Sağlık tesislerinin açılması ve eğitim kurumlarına destek olunması, çevre ve çevre sağlığı, kültürel etkinlikler, yerel halka meslek ve beceri kazandırma ve kadın ve çocuklar için koruma evleri açılması ve yoksullar için arsa ve konut üretimi gibi bazı hizmetler bu kapsamda sayılmaktadır.

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Bugüne  kadar bu hizmetleri yeterince vatandaşa götürememiş ve vatandaşlardan bu konuda sürekli şikayetler yapılmaktadır. Özellikle Turizm kenti olmaya çalışan Kadim kentte ulaşım,Su,Konut,Şehircilik ve Kültürel alanda yeteri kadar  hizmet veremeyen Mardin Büyükşehir Belediyesi vatandaşların tepkisine neden olmaktadır. Sön yıllarda özellikle Büyük Turist akınına uğrayan Tarihi Kent'te yeterli şehircilik hizmeti verilemediği, Gerektiği  gibi işletmelerin denetlenemediği, Kentin sağlıksız bir gelişme sonucu Su ve Elektrik konusunda büyük sıkıntıların yaşandığı aşikardır.İl genelinde Tarihi bir kente yakışmayan sokak ve caddelerin Turizme büyük sekte vurduğu, yeterli temizlik ve ihtimamla  bakımlarının yapılmadığı halen kent ile ilçeler arasındaki ulaşım imkanlarının ve yolların sağlıklı ve güvenli bir ulaşıma imkan verecek düzeyde olmadığı ifade edilmekte ve şikâyetlere yol açmaktadır.

 

Özellikle de Belediyecilikte kalifiye Personel bulundurulmadığı, Bürokrasiden gelen ve Şehircilikten anlamayan Personelin önemli Görevlere atanması sonucunda, sadece onay makamı olmaktan öteye geçemediği ve önlerine getirilen kararları imzalayarak sadece sorumluluk verildiği, ancak  yetki verilmediği görülmektedir.

 

Bölgenin ve Mardin'in en önemli sorunlarından biri  olan  su ve elektrik kesintileri vatandaşları canından bezdirmiştir. Mardin'de şehir içi ulaşımında çok geri kalınmış,Metro,Tarmvay gibi raylı ulaşım imkanları sağlanmadığı gibi, Ulaşımda kullanılan araçların da yetersizliği kentin tanıtımına ve Turizmine büyük sekte vurmaktadır.

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi bir an önce Kadim Kentin önceliklerine göre gerekli planlamalar yapılarak, acilen kolları sıvamalı ve Kentin gelişimine katkı sağlayacak hizmetlere bir an önce başlamalıdır. Su ve Elektrik kesintilerine son verilmeli ve kent Trafiğinin Düzenli ve işler hale gelmesi   için gerekli çalışmalara öncelikle başlanmalıdır.


Belediyecilik ve  Şehircilikte uzman isimlere görev ve yetkiler verilerek sağlıklı bir kent işleyişi sağlanmalıdır.


Kentin tüm dinamikleri organize edilerek, Şehrin kalkınması ve gelişimine katkı sağlayacak projeler yapılması sağlanmalı ve Bu projelerin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar acilen başlatılmalıdır.


Belediyeler tarafından yürütülen kamu hizmetleri; nitelikleri, yerine getiriliş yöntemleri gibi birçok bakımından farklılıklar göstermektedir.

 

 Bu hizmetlerin hepsinin bir anda yerine getirilmesinin mümkün olamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, yerine getirme sırasına yönelik bir ilkenin belirlenmesi gerekli görülmektedir. 

 

Belediye Kanunu hizmetlerin yerine getirilmesine ilişkin öncelik sırası koymakta ve hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırasının, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliğinin dikkate alınarak belirleneceğini düzenlemektedir.

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeli ve Kentin yeniden imarı için ivedilikle gerekenleri yapmalıdır.


ABDULLAH ORTAÇ-10 eylül 2023