NESRİN AYKAÇ

Tarih: 28.05.2024 17:16

MARDİN’DE BİR KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

Facebook Twitter Linked-in

MARDİN’DE  BİR KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

Nesrin Aykaç

 

Mardin’in turizm alanında kazandığı ün sonrası kültürel ve sanatsal alanlarda da dikkat çekmesi, bu konuda ilerleme kaydetmesi kentin gelişimine katkı sağlıyor, giderek festivaller şehri olmakta İstanbul'dan sonra ikinci sırayı alabilecek konuma yaklaşıyor. Festivaller, şenlikler, kurultaylar, sanat günlerinin giderek artması mekânsal sorunları da beraberinde getiriyor. 

 

Uluslararası kimliği olan 6. Mardin Bienali bu yıl yurtiçi ve yurtdışı katılımlarıyla oldukça ilgi gördü. Bu yazıda etkinliğin sadece mekânsal boyutuna değinmek istiyorum. 

 

Etkinliklerin farklı yerlerde, yürüme mesafesi de olsa birbirinden uzak olması bazı şikâyetlere yol açtı, ulaşım nedeniyle yürümek zorunda kalanlar arasında Mardin'in meşhur merdivenlerinden şikâyet edenler de oldu ve tabii zorlanan ziyaretçiler haklıydılar. Daha fazla platforma ihtiyaç olduğu da yazılan eleştiriler arasındaydı. 

 

Sanatsal etkinliklerin zamana yayılımı ve sürekliliği için kültür ve sanat etkinliklerinin bir merkezde toplanması gerekliliği konuşuluyor. Mekânların işlevselliğinin etkinliklerin sürdürülebilirliğini, halkın sanat ve kültürle etkileşimini, ayrıca etkinliklerin verimliliğini artıracağı şüphesiz. 

 

Mardin'in sanatçı, gazeteci, akademisyen, öğrenci kesimi -ki birbirinden ayırmamak için “kanaat önderleri” diyebilirim- bu gereksinimi ifade ederken ortak bir görüşte birleştiler. 

 

Kanaat önderlerinin birleştiği ortak görüşe göre çözüm tarihi Hükümet Binası’nın bir an önce Kültür ve Sanat Merkezi'ne dönüştürülmesidir. İçinde müzenin, sanat galerilerinin, sahnelerin, atölyelerin olduğu ve en önemlisi bir kütüphanenin de bu binada bulunması Mardin için büyük bir kazanım olabilir.

 

Binanın kütüphane olarak değerlendirilmesi zaten daha önce tasarlanmıştı, hatta İl Halk Kütüphanesi yıkıldıktan sonra kitaplar buraya taşınmıştı, ancak kütüphane bir türlü faaliyete geçememişti. Müzenin de bu binayı taşınacağı planları uzun zaman konuşulmuştu.

 Mehmet D. Uncu “MardinSöz” gazetesindeki 12/ 09/ 2022 tarihli “Ya Mardin Müzesi?” adlı yazısında (1) konuyla ilgili yaptığı araştırmayı ve çözüm önerilerini yazarken müze ve kütüphanelerin yeni yapılacak bir merkezi yapıda toplanmasını önermişti ve yer göstermişti ancak daha sonra önerisinin çok maliyetli bulunması nedeniyle dikkate alınmadığının konuşulduğunu hatırlıyorum. Merak edenler için linki veriyorum.

 

Geçen yıl “ArtukluHaber” gazetesinde yayınlanmış olan bir yazımda ben de bir örnek vermiş, İzmir'in Alsancak semtinde bulunan ve 140 yıllık bir geçmişi olan Tekel Tütün Fabrikasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası adı altında yenilenerek âtıl bir üretim merkezinden tarih ve sanatın buluştuğu bir alana dönüştürülmesini anlatmıştım.(2) Eski tütün fabrikası yeni kimliği ile Kültür Sanat Fabrikası olarak hizmet verdiğini belirtmiştim. 

İzmir Kültür Sanat fabrikası içinde Etnografya Müzesini, Arkeoloji Müzesini, Resim ve Heykel Müzesini, büyük bir kütüphaneyi, bir tiyatro atölyesini ve sahnesini barındırdığını yazmıştım. Yazının sonunda Mardin şehri içinde böyle bir kültür ve sanat merkezinin gerekliliğini vurgulamıştım. 

Konu ile ilgili yazımı aşağıda link olarak verdim. 

 

Bu yazıdaki amacım bu ortak dileğin, yani eski hükümet binasının sanat ve kültür merkezine dönüştürülmesi isteğinin yetkili birimlere gazete aracıyla iletmek. Konu ile ilgilenen üçüncü kişilerin aşağıdaki linklere tıklayarak ayrıntılı bilgi edinmelerini tavsiye ederim.

Mardin’in bir kültür ve sanat şehri olması için elimizden geleni esirgemeyelim.

 

1-https://www.mardinsoz.com/yazi/mardin-muzesi-2143.html

 

2-https://www.artukluhaber.net/kose-yazilari/izmir_kultur_ve_sanat_fabrikasi-4997.html

 

 

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —