NECDET BÜLUZ


Omicron vakaları kasıp kavuruyor…

Avrupa ülkeleri Corona virüsün yeni varyantı Omicron’un etkisi altında yeni dalgalarla karşı karşıya.


Omicron  vakaları kasıp kavuruyor…

 

Necdet Buluz

 

Avrupa ülkeleri Corona virüsün yeni varyantı Omicron’un etkisi altında yeni dalgalarla karşı karşıya. Fransa, salgının başından bu yana ilk kez günde 100 bin vaka sınırını geçerken İtalya’da da 3 gün üst üste rekor düzeyde vaka sayıları görüldü.

Yaklaşık bir ay kadar önce Güney Afrika’dan yayılmaya başlayan yeni tip Corona virüsü COVID-19’un Omicron varyantı hızla tüm dünyada baskın varyant haline geliyor. ABD’de son günlerdeki vakaların yüzde 70’inden fazlası Omicron varyantı olarak açıklanırken Avrupa’da da Omicron etkisiyle vaka sayılarında rekor seviyeler görülüyor.

Fransa, salgının başından bu yana ilk kez 24 saatte 100 binden fazla vaka tespit edildiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Fransa’da son bir günde 104 bin 611 yeni COVID-19 vakası tespit edildi. Yetkililer ülkede yoğun bakım doluluk oranlarının da yüzde 28 arttığını açıkladı.

Vaka sayılarında yüz binin üzerini gören bir başka ülke de İngiltere. İngiltere’de son 24 saatte 121 bin 932 yeni vaka tespit edilirken 137 kişi de hayatını kaybetti. İngiltere, iki gün önce 123 binden fazla vakayla salgının başından bu yana gördüğü en yüksek günlük vaka sayısıyla karşı karlıya kalmıştı.

Salgının ilk günlerinde Avrupa’da en zor günleri yaşayan ülkelerden biri olan İtalya’da da Omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarında rekor seviyeler görülmeye başlandı.

İtalya’da son 3 gündür vaka sayıları 50 binin üzerinde seyrediyor. Son 24 saatte İtalya’da 54 bin 762 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Ülkede son bir günde 144 kişi de hayatını kaybetti. Uzmanlar ülkede hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranlarının da yükselmeye başladığına dikkat çekiyorlar.

Hızla yayılan omicron birçok ülkede uçuşların iptal edilmesine de neden oluyor.

Amerika’da havayolu şirketleri yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Binlerce kişi uçuş iptalleri nedeniyle seyahat planlarını değiştirmek zorunda kalıyor.

Üç gündür üst üste yüzlerce uçuş Amerika’da iptal ediliyor. Nedeni Omicron varyantının hızla yayılması ve bazı uçuş mürettebatının görevlerine gelememesi.

Amerika’da Noel tatili seyahatlerin genelde en fazla olduğu dönem ama bu dönem Omicron’un yayılmasına denk gelmiş durumda.

Omicron varyantının hızla yayılması, havayollarında çalışan pilot ve kabin görevlilerinin kendilerini karantina altına almaları gerektirdiği koşulların oluşmasıyla uçuşlar olumsuz etkileniyor.

Delta Havayolları Pazar günü 300’den fazla uçuşunun iptal edildiğini açıkladı.

United Havayolları da yaklaşık 100 uçuşun iptal edildiğini belirtti.

Bir Beyaz Saray yetkilisi uçuş iptallerine rağmen ülkenin geçen yılki Noel’den daha iyi bir durumda olduğunu belirtti ve uçuşların sadece küçük bir kısmının etkilendiğini kaydetti.

Bu arada New York’ta sağlık yetkilileri çocuklarda COVID vakalarının hastaneye sevklerinde son üç haftada kaydedilen rakamların duruma acil müdahale gerektiğini gösterdiğini kaydediyor.

New York Sağlık Hizmetleri Müdürü Dr. Mary Bassett, 5 yaşından büyük bütün çocukların aşılanması gerektiğini belirtti. Bassett’a göre 5 yaş altındakiler çevresindekiler tarafından koruma altına olmalı. Bassett bu yaş grubu altındakilerin yakınlarının ilave doz aşı dahil bütün aşıları olmuş olması gerektiğini ve sürekli maske takmaları gerektiğini kaydediyor.

Bassett, son haftada hastaneye sevk edilen 5-11 yaş arası çocukların aşı olmadıklarının altını çizdi.

Omicron varyantının Amerika'da etkin varyant olmasıyla vaka sayısı ülke genelinde hızla yayılıyor.

Özellikle New York eyaletinde vakaların artık yüzde 90'nından fazlasının Omicron olduğu belirtiliyor.

Hemen vurgulayalım:

Omicron ülkemizde de yayılmaya devam ediyor. Sıkı tedbirler alınıyor.

 

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz