NECDET BÜLUZ


Rus turist kapma yarışı…

Mısır, turizm alanında hamle yapmaya hazırlanıyor. Özellikle ucuz ve uzun sezonun öne çıktığı Mısır’ın Rus turist kapma yarışında Türkiye’nin önünü kesebileceği tartışılıyor.


Rus turist kapma yarışı…

 

Necdet Buluz

 

Mısır, turizm alanında hamle yapmaya hazırlanıyor. Özellikle ucuz ve uzun sezonun öne çıktığı Mısır’ın Rus turist kapma yarışında Türkiye’nin önünü kesebileceği tartışılıyor.

 

Tur operatörleri Mısır’a tatile gitmek için Rusların sabırsızlandığını, seferlerin başlama tarihinin belirlenmesinden sonra çok yoğun bir rezervasyonla karşılaşabileceklerini söylüyor.

 

Rus turistlerin öne çıkan tatil anlayışında Antalya başta geliyor. Son günlerde Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi tatil yörelerine de Rus turist ilgisinin arttığını gözlemliyoruz.

 

Mısır ise bu paydan faydalanmak için kolları sıvadı. Eğer, Mısır beklediği noktaya ulaşabilirse, Antalya’nın önünü kesebilir. Bu da bizim beklenti hesaplarımızın tutmayacağı anlamını taşır.

 

Önümüzdeki günlerde rezervasyon iptalleri gerçekleşirse konuyu çok daha net biçimde değerlendirebiliriz.

 

Geçenlerde Rus medyasında konu ile ilgili ilginç bir haber notu düştü., Rusya'dan Mısır'a charter uçuşların başlayacağı belirtiliyordu. Haberi kimi uzmanlar, ''Bir kaşık suda kıyamet koparılıyor'' diye yorumlarken, kimileri ise “Şarm El Şeyh ve Hurghada'da charter uçuşların başlaması için eskisinden daha fazla umut var'' değerlendirmesini yapıyor.

 

Nereden bakılacak olursa olsun, Mısır’ın bu hamlesi Türk turizmi için bir engel oluşturacaktır. Mısır, bu hamlesi ile aynı zamanda Rusya ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerini de güçlendirmeyi hedefliyor.

 

Biz, konu hakkındaki gelişmeler göz atarak daha iyi bir değerlendirme yapabiliriz:

Reuters haber ajansına açıklama yapan Mısır Sivil Havacılık Otoritesi Başkanı Ashraf Nuweir, 5 yıllık aranın ardından Rusya'dan Mısır'ın turizm bölgeleri Şarm El Şeyh ve Hurghada'da dönük charter uçuşların mart ayından itibaren başlayacağını söyledi.

Nuweir’in açıklaması Nordwind’in başvurusuna dayanıyor

Ancak Ashraf Nuweir'in bu açıklamayı Pegas Touristik'in hava yolu şirketi Nordwind'in 28 Mart'tan itibaren her iki havalimanına da uçmak için izin istemesine bağladı. Nuweir, Pegas'ın başvurusuna doğal olarak izin verildiğini de sözlerine ekledi.

Ashraf Nuweir ayrıca, Rus uzmanlardan oluşan 17 kişilik Şarm El Şeyh ve Hurghada havalimanlarında 7 günlük inceleme yaptığını ve havalimanlarındaki güvenlik önlemlerini taktir ettiklerini kaydetti.

Konuyla ilgili olarak ATOR'un web sitesinde yayınlanan haberde, Rusya'nın Mısır'a dönük charter uçuşlarına izin vermediği, konunun sadece Rus bayraklı bir hava yolu şirketinin iki resort bölgeye uçmak için başvuru yapmasından ibaret olduğuna dikkat çekildi.

Öte taraftan Rus haber ajansı TASS ise, Mısır Sivil Havacılık Otoritesi yetkilisinin sözlerinden yola çıkarak, ''Muhtemelen Kahire ve Moskova charter uçuşlarının başlatılması konusunda prensipte anlaştı ancak kesin başlama tarihi henüz netleştirilmedi. Uçuşların başlaması için teknik onaya ve lojistik organizasyona ihtiyacımız var.'' diye yazdı. Ajans ayrıca, 18 Şubat itibariyle haberi henüz resmi kaynaklardan doğrulatamadığına da dikkat çekti.

Havacılık uzmanları ise resmi kararı görünceye kadar tüm bu yazılıp çizilenlerin bir iddiadan öteye gitmeyeceğini belirtiyor. Bu da Başkan Putin'in yayınlayacağı bir kararname.

Rusya pazarında konuyla ilgili iyimser olanlar da var.

Rus güvenlik uzmanlarının ocak ayında Mısır havalimanlarında yaptıkları son denetimin ardından, charter uçuşlarının Şarm El Şeyh ve Hurghada'ya dönme olasılığının önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu belirten kimi uzmanlar, Mısır tarafının güvenlik konusunda çoğu şeyi yerine getirdiğini ifade ediyor.

ATOR Direktörü Maya Lomidze ise, ''Yapılan son denetimlerin ardından Mısır'a dönük charter uçuşlarının başlaması önceki yıllara göre daha yüksek. Kesin tarih üzerinde bir anlaşma henüz olmasa da, uçuşların öngörülebilir bir gelecekte başlatılması tartışılıyor. Her halükarda Mısır'a ilişkin belirsizlik her zamankinden çok daha az.'' yorumunu yaptı.

 

Tüm bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda Mısır’ın önemli ölçüde Rus turisti ağırlayabileceğini görmekteyiz.

Son bir not:
 

Mısır'ın Sina Yarımadasında bir Rus yolcu uçağının düşürüldüğü 2015 yılından bu yana Rusya'dan Mısır'a charter uçuşu düzenlenemiyor. Yeniden başlaması hedeflenen charter seferlerle buzların erimesi de gerçekleşecek. Bu konuda çok yoğun bir çalışmanın olduğu haberlerini de alıyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz