NECDET BÜLUZ


Rus turist neden önemli?..

Rusya aldığı bir kararla 15 Nisan-1 Haziran 2021 tarihleri arasında Türkiye’ye özellikle turist taşıyan uçuşları iptal etti.


Rus turist neden önemli?..

 

Necdet Buluz

 

Rusya aldığı bir kararla 15 Nisan-1 Haziran 2021 tarihleri arasında Türkiye’ye özellikle turist taşıyan uçuşları iptal etti. Daha sonra yapılan açıklamalarda Türkiye’ye uçuşların sonbahara kayabileceği ifade edildi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Rusya’ya giderek üst düzey temaslarda bulundu. Ancak, bu satırlar yazılıncaya kadar sorunun çözülemediğini görmekteyiz.

Rus turist bizim için çok önemli. Özellikle Antalya ve Alanya’daki oteller Rus turistlerce dolduruluyor. Bu otellerin bu nedenle ayakta kalabildiğini de söyleyebiliriz.

Konu bu kadarla da sınırlı değil.

Her ne kadar Rus turistler Akdeniz’e “her şey dahil” otellere geliyorlarsa da yan sektöre de can suyu oluyor. Deri, hazır giyim ve hatıra eşya alarak turizmde yan sektörü de hareketlendiriyor.

Geçen yıl pandemi nedeni ile sektörün çok büyük kayıpları oldu. Bu sezon hareketlilik bekleniyordu. Rusya’nın bu kararı sonrası sektörde bekleyiş ve sıkıntılar yeniden başladı. Kaldı ki, Rusya’dan Bodrum ve Dalaman yolu ile güneydeki tatil yörelerine de turist beklentisi vardı.

Şimdi yeniden bir bekleyiş içine girdik.

Rusya tarafından yapılan açıklamaya göre Rus turistlerin her yıl dışarıya 35milyar dolar çıkardığı söyleniyor. Resmi rakamların dışında bu paranın 50-60 milyar doları bulduğu da görülüyor.

Geçenlerde Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko bu konuda bir açıklamada bulundu. Rusların her yıl turlarla yurt dışına 35 milyar dolar çıkardığını belirterek “Yapmak zorunda olduğumuz şey, turistler için yurt içini daha cazip hale getirmek ve bu paranın burada kalmasını sağlamak” dedi.

Turkrus.com’da yer alan habere göre Dmitriy Çernışenko, Rusya vatandaşlarının 20 yıl önce “yapılan propagandalar nedeniyle yurt dışına tatile gitmeye başladığını” söyledi.

Propagandalar sonrası Rusya vatandaşları arasında her yıl “her şey dahil” turlarla yurt dışına gitmenin alışkanlık hale geldiğini ifade eden Çernışenko, “Çünkü anneleriniz ve babalarınız 20 yıl önce propagandaya kapıldı ve yurt dışına tatile gitmeye başladı” açıklamasında bulundu.

Tur operatörleri, Rusya’nın salgın gerekçesiyle Türkiye’ye uçuşları durdurması nedeniyle 5 milyar ruble kayba uğradıklarını belirtiyor.

Özetleyelim.

Son gelen haberlere göre Antalya ve Alanya’da Rus turiste yönelik hazırlık yapan 30 otel açılışını erteledi. Açılan otellerin ise % 30-40 doluluk oranı ile işe başladığı söyleniyor. Bu otellerin çoğunun da iç turizme yönelik çalışmalar içine girdiklerini gözlemliyoruz.

Sektör geçen yıl olduğu gibi öyle görünüyor ki bu sezon da sıkıntı çekecek.

Turizm Bakanı Ersoy Türkiye’nin 2020 yılında salgına rağmen 16 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Bu rakama Güvenli Turizm Sertifika Programı ile ulaşıldığını da sözlerine ekliyor.

Ersoy, programın verimli ve disiplinli bir şekilde uygulandığını bildirirken Programın, Kültür ve Turizm Bakanlığının önderliğinde, Sağlık, İçişleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının katkılarıyla, endüstri paydaşlarının iş birliğinde hazırlandığını ve bu yılın geçen yıla oranla daha iyi geçeceğinin de müjdesini veriyor.

Aşılama takviminin hızlanması ile başta Rusya olmak üzere, İngiltere ve Almanya’dan da Türkiye’ye turist akını bekleniyor. Geç de olsa sektör nefes alacak. Turizm mevsiminin uzaması ile aradaki açığın giderilebileceği de sektör temsilcilerince ifade ediliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz