NECDET BÜLUZ


Rus turistin gözü Türkiye’de…

Rusya daha önce aldığı bir kararla Türkiye’ye uçuşları 15 Nisan-1 Haziran tarihler arası durduğunu açıklamıştı.


Rus turistin gözü

Türkiye’de…

 

 

Necdet Buluz

 

 

Rusya daha önce aldığı bir kararla Türkiye’ye uçuşları 15 Nisan-1 Haziran tarihler arası durduğunu açıklamıştı. Bu durum Türkiye’ye gelecek olan en az 2 milyon Rus turistin önünü kesti. Antalya ve Alanya’daki otellerin çoğu açılışı erteledi. Gözler de 1 Haziran’a kilitlenmişti.

 

Ancak beklenen olmadı.

 

Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi, Türkiye ile Tanzanya'ya uçuş yasağının 21 Haziran’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu karar da hiç kuşkusuz turizmcileri yeni arayışlara sürüklemeye başladı.

 

Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye ve Tanzanya'ya uçuş yasağının uzatıldığını bildirdi.

Yapılan resmi açıklamada, "Türkiye ve Tanzanya'daki ağır epidemiyolojik durum dikkate alınarak mevcut uçuş kısıtlamalarını 21 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yönünde kararı alındı" ifadelerine yer verildi.

 

Rusya’nın Türkiye uçuş yasağını 21 Haziran’a kadar uzatması turizm sektörünün elini kolunu iyice bağladı. Bu durumdan Rusya’daki tur şirketlerinin de olumsuz biçimde etkilendiği söyleniyor.

Rusya Turizmciler Birliği basın sözcüsü Irina Turina, charter uçuş yasağının uzatılmasının "sektör için yeni bir ağır darbe" olduğunu söyledi. Sosyal medyada ise, günlerdir yasağın kaldırılacağı umuduyla bekleyen ve satın aldıkları Türkiye turlarını iade etmeyen turistler, "son dakika" kararının mağduriyetiyle sert eleştirileri dile getiriyor.

Rus turistlerin yüzde 60’i tatilini iptal etmemişti. En az 2 milyon turist tatil programını Türkiye üzerinden yapmış ve rezervasyonlarda da iptaller yaşanmamıştı. Sadece rezervasyonların ileri bir tarihe ertelendiği haberleri gelmişti.

Yasağın uzatılması kararının da son anda alınmasını da eleştiren Turina, mayıs sonuna kadar Türkiye'ye tur paketi satın alan yarım milyon turistin yüzde 60'ının turları iade etmediğini ya da başka destinasyona yönelmediğini ve sabırla Türkiye'nin açılmasını beklediğini hatırlattı.

‘’Yarım milyon turist daha eklendi’

TürkRus’un aktardığı habere göre Turina, “Bu durumdaki yüz binlerce turiste, haziran ve sonrası için Türkiye'ye tur satın alan yaklaşık yarım milyon kişi daha eklendi. Tur operatörlerinin artık onlara sunacak bir ürünü de yok. Çünkü tüm önemli yabancı destinasyonlar kapalı. Rus tatil beldelerinde ise neredeyse hiç boş yer yok. Türk tatil beldelerinin sunduğu seviye de yok. Şimdi, yasağın uzatılması nedeniyle, bazı turistler paralarını geri almaya çalışacaklar. Ama hiç satış yok ki iade edecek para olsun” diye kaygılarını dile getirdi.

Bunun Rusya turizm pazarı için "eşi görülmemiş bir durum" olduğunu söyleyen Turina, “Açılmak istenen destinasyonlar turizm sektörüne hiçbir şekilde yardımcı olmaz Hırvatistan, Fas, Mauritius gibi yerler çok talep görmüyor. Ancak oralara bile uçuş sayısı son derece sınırlı" dedi.

Rus turist için Mısır’ın da pek fazla talep görmediği ve yolun uzunluğunun bunun nedenlerinden bir olarak öne çıktığı da ifade ediiyor.

Ruz turist için Türkiye’nin önemi açık biçimde belli oldu.

Turina, BFM'e demecinde ise kararın son ana bırakılması için "Bunun birçok açıdan Rus turistlere saygısızlık olduğuna inanıyorum" dedi.

Rusya koronavirüs operasyon merkezinin kararıyla, 10 Haziran'dan itibaren Avusturya, Macaristan, Lübnan, Lüksemburg, Mauritius, Fas ve Hırvatistan ile uçuşlar gerçekleşebilecek.

Özetleyelim:

Temennimiz Rusya’nın aldığı uzatma kararının 21 Haziran’da sona erdirmesidir.

Bu tarihe kadar eğer alınan karar siyasi nitelik taşımıyorsa Türkiye’de aşılamalarda önemli mesafe alınmış olacak, vaka ve ölüm sayıları aşağılara çekilmiş olacaktır.

Şimdi sıkı durun:

21 Haziran’da Rusya uçuşlara izin vermezse artık bunun tek nedeninin siyasi olduğu da ortaya çıkacak. Hâlbuki daha önce her iki tarafça yapılan açıklamalarda “Konu siyasi değil” denilmişti.

Aslına bakılacak olursa Rus turistin gözü Türkiye’de. Her ne kadar uçuşlar ertelense de Temmuz-Ekim ayları arasında Rusya’dan 5 milyona yakın turist beklentisi var. Küçümsenmemesi gereken bir rakam. Zaten sektör temsilcileri de sezonun uzayabileceğine dikkat çekiyor.

Bir nokta daha var:

21 Haziran tarihine kadar bizi yönetenlerin Rusya ile sıkı bir görüşe yapıp, uçuşların başlaması yönünde karar almalarını sağlaması gerekiyor. Oturup 21 Haziran’ı beklemeyelim.

Zaten görebildiğimiz kadarı ile Rusya’daki tur operatörleri de bu gecikmelerden oldukça rahatsız görünüyor. Onlar da sıkıntıda ve iflasın eşiğindeler. Karşılıklı işbirliği ile sorunlar çözülebilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz