NECDET BÜLUZ


'Tatilinizi Türkiye’de yapın' çağrısı…

Paund’un Türk Lirası karşısında değer kazanması İngilizleri Türkiye’ye yönlendirmeye başladı.


''Tatilinizi Türkiye’de yapın” çağrısı…

Necdet Buluz

 

 

Paund’un Türk Lirası karşısında değer kazanması İngilizleri Türkiye’ye yönlendirmeye başladı. İngiliz gazeteleri de İngilizlere çağrı yapıyor “Tatilinizi Türkiye’de yapın” diyor.

İngiliz tatilciler doğru zamanda doğru yerde tatil yaparlarsa, paraları ile çok daha fazla şey satın alabilirler" diyen The Sun gazetesi, Post Office'in yaptığı Holiday Money Index 2021 araştırmasına göre poundun en çok değeri TL karşısında kazandığına dikkat çekti.
 

2020'nin başından bu yana poundun TL karşısında yüzde 73 değer kazandığı belirtilen haberde, "İngilizler 2020 yılına kıyasla Türkiye'de 500 pound harcayarak ekstradan 210 poundluk şey satın alabiliyorlar." ifadeleri kullanıldı.

Haberde ayrıca poundun en çok hangi para birimleri karşısında değer kazandığına da değinildi. Buna göre İngiliz poundu, Jamaika doları karşısında yüzde 34, Mauritius rupisi karşısında ise yüzde 29 değer kazandı. Buna göre, 500 pound bozduran bir İngiliz 2020'ye göre ekstradan 127 Jamaika doları veya 99 Mauritius rupisi elde ediyor.

Hemen söyleyelim:

Önümüzdeki sezon Hollanda ve Belçika’dan da turist yağacak.
 

Avrupa’nın farklı şehirlerinden Türkiye’nin 16 şehrine sunduğu direkt uçuşlar yoğun ilgi gören Corendon Airlines, Amsterdam’da düzenlediği akşam yemeği ile Hollanda ve Belçika’daki seyahat acenteleri ile bir araya gelerek 2022 için genişlettiği uçuş programını tanıtırken acentelere özel sundukları yeni hizmetler ve kampanyalar hakkında da bilgiler paylaştı.

Corendon Airlines’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Hollanda ve Belçika’nın Corendon Turizm Grubu’nun kurulduğu dönemdeki ilk operasyon alanları olduğunun ve bu bölgede önemli bir sektörel birikimleri olduğunun altını çizerken Hollanda ve Belçika’da yaşayan Türk yolcular için Anadolu’ya direkt uçmanın öneminin de farkında olarak bu pazarlarda büyümeye devam edeceklerini bildirdi.

Yıldıray Karaer, “Geride bıraktığımız yaz sezonunda Avrupa’dan hem tatil destinasyonlarına hem de Anadolu’ya yaptığımız uçuşlarımıza yoğun talep oldu. Önümüzdeki kış ve devamındaki yaz sezonunda da bu talebin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bu nedenle 2021-2022 kışı boyunca Hurghada ve Kanarya Adaları’na uçarken 2022 Yazına da yeni bir destinasyon planlayarak Fas’ın 3 farklı noktasına uçuşlar sunduk. Fas uçuşlarımızın özellikle Belçika’da yaşayan etnik nüfusun da ilgisini çektiğini görüyoruz.” dedi.

Antalya, yeni sezonda 5 milyon İngiliz turist bekliyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, hem katıldığını WTM Londra Fuarına  ilişkin gözlemlerini paylaştı hem de 2022 sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere pazarının Türkiye ve Antalya için son derece önemli olduğunu ifade eden Erkan Yağcı , 2019’da Türkiye’ye 2,5 milyon, Antalya’ya ise 700 bin civarında İngiliz turist geldiğini anımsattı. Yağcı, “Bu nedenle ben İngiltere’nin, Almanya ve Rusya’nın yanında 3. ana pazar olarak konumlanabileceğini söylüyorum. Bunun için gerekli olan hava yolu ve tur operatörü ayağı mevcut.” diye konuştu.

WTM Londra Fuarında ertelenmiş bir talep olduğunu gördüklerini ifade eden AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, 2022 ile ilgili herkeste beklentinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Yağcı, “Ben artık yeniden radikal karantina kararlarına dönüleceğini düşünmüyorum. 2022’de belki de en fazla gelişme gösterecek, en fazla parlayacak pazarımız İngiltere olacak. Nasıl ki Rusya’da 7, Almanya’da 5 milyona ziyaretçi sayısına ulaştıysak, aynı şekilde İngiltere’de de 5 milyona ulaşabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Erkan Yağcı, “Genel olarak tüm pazarlarda devam eden ‘erken rezervasyon yapmama’ eğiliminin İngiltere’de de devam edip etmediği şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Türkiye’ye yönelik ilgi ve talep olduğunu fuarda gözlemledim. Yılın ilk fuarıydı, herkes test etti. Pandemi koşullarına rağmen katılım beklentinin üzerindeydi. Ancak şimdili fuarı pandemi öncesi fuarlarla karşılaştırmamak lazım.

Aynı şekilde erken rezervasyonları da pandemi öncesiyle karşılaştırmamak, kendi gerçekliği içinde değerlendirmek gerekiyor. Pandemi öncesinin pazar yapısını ve müşteri tutumunu bekleyemeyiz. Tüketicilerde pandemiyle şekillenen yeni alışkanlıklar oluştu. Belirsizlikler insanların rezervasyonlarını öngörebildikleri süreler içinde yapmalarına neden oldu. Bunun en az etkileyeceği pazar İngiltere. Şu anda İngiltere’den rezervasyon geliyor. İşi başlatma ve sürdürme açısından bu rezervasyonlar son derece önemli.

Bu sene erken rezervasyonların ocak-şubat yaşanacağını düşünüyorum. Bu nedenle önümüzdeki 2 ay önemli. Bu sürenin sonunda rezervasyonlar artacak diye düşünüyorum. 2022’de testli ve aşılı şekilde seyahatler yapılmasının önünde engel kalmayacağını, seyahatlerin önündeki engellerin kalkacağını öngörüyoruz.”

Türkiye turizmi açısından fiyatla talep yaratma döneminin kapandığını belirten AKTOB Başkanı, “Salgın gösterdi ki, talebi yaratmada en önemli unsurlar sağlık ve güvenlik. Fiyatları ne kadar düşürürseniz düşürün, bu sınırları ve seyahatlerin önünü açmaz. Alınan önlemler son derece önemliydi. Çünkü misafirlerde, ‘Gittiğim destinasyonda, kaldığım otelde korona olur muyum?’ endişesi vardı. Bunu bertaraf etmek için her türlü önlem aldığımızım mesajını misafirlerimize verdik. Turistin Antaya’ya  gelmesinde ana unsur fiyat değil. Bunu bu sene test ettik.” diye konuştu.

Turizmde fiyat politikasının ve fiyat istikrarının önemine dikkat çeken Yağcı, güvenli ve kaliteli hizmet verebilmek için destinasyonun hak ettiği fiyatlara satılması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de artık kaliteli ve güvenli hizmet vermek turizmdeki en önemli unsurlar olacak. Hizmet kalitesinden ödün vermeden devam etmek zorundayız. Bizim için Türkiye’nin hak ettiği fiyata satılmasının önünde bir engel yok. Verdiğimizin karşılığını almamız gerekiyor.” dedi.

Önümüzdeki yıl Antalya’nın 2019’un rakamlarına ulaşıp ulaşamamacağı” şeklindeki sorulara da yanıt veren AKTOB Başkanı Erkan Yağcı’nın açıklamaları şöyle:

“Önümüzdeki yıl, Almanya ve Rusya dahil, tüm pazarlarda artış bekliyoruz. 2022 yılında 2019 rakamlarının yüzde 85’ine ulaşmanın başarı olmasını bekliyoruz. Almanya’nın  2019 rakamlarına ulaşmaması için bir neden yok. İngiltere’de de ciddi artış olacak. 2020’de 3,5 milyon olan ziyaretçi sayısını 2021’de 9 milyona taşıdık. 2020’de salgın koşullarında turizmi nasıl yapacağımızı öğrendik ve bu bize 2021’de avantaj sağladı. Bu seneki tecrübelerimiz de 2022’de etkili olacak. Salgın koşullarında güvenli turizm yapabildiğimizin mesajını 9 milyon kişiye vermek önemliydi.”

Yağcı, 2022’nin bir bölümünde de Covid-19’un etkili olacağını, ancak bir süre sonra bu tartışmanın yerini iklim değişikliğine bırakacağını ifade etti. Yağcı, Türk turizminin şimdiden iklim değişikliği, sürdürülebilir turizm gibi konuları gündemine alması gerektiğini kaydetti.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz