NECDET BÜLUZ


Uçak biletleri cep yakıyor…

Turizmi, uçak biletlerindeki pahalılık etkiliyor. Pandemi nedeni ile duraklama dönemine giren uçak fiyatları sorun olmuştu.


Uçak biletleri cep  yakıyor…

 

Necdet Buluz

 

Turizmi, uçak biletlerindeki pahalılık etkiliyor. Pandemi nedeni ile duraklama dönemine giren uçak fiyatları sorun olmuştu. Şimdi ise Avrupa’nın yüzde 10 uçak biletlerini zamlandırmaya hazırlık yaptığı belirtiliyor.

 

Ryanair, Boeing ve Airbus uçaklarında yaşanan sorunlar nedeniyle yüksek yaz sezonunda uçak bileti fiyatlarının yüzde 10 artabileceği uyarısında bulundu. Söz konusu fiyat artışının, pandemi döneminde bastırılmış talebin sınırlı kapasiteye karşılandığı, geçen yılki fiyat artışının üstüne geleceğinin altı çizildi. 

Ryanair CEO'su Michael O’Leary, bu yaz teslimatı yapılması planlanan Boeing Max 737-8200'e göre oluşturulan 2024 yaz programının yeniden düzenlenebileceğini söyledi. 

ABD'li uçak üretici Boeing ile ilgili kalite kontrol sorunlarının, uçak teslimatlarında sorunlara yol açtığı ifade edildi. 

O’Leary "2024 yaz programımız, teslim edileceği öngörülen 50 uçağa göre satışa sunuldu. Eğer mart sonu itibariyle bunların yalnızca 40-45 tanesini teslim almışsak, günlük frekansın yoğun olduğu bazı rolarda kesintiye gitmemiz gerekebilir. Büyümemiz bile kısıtlanacak ve bu da genel olarak Avrupa'da bu yaz uçak bileti fiyatlarının yükselmesine yol açacak." dedi. 

Geçtiğimiz yıl uçak bileti fiyatlarının yüzde 17 arttığını, ancak bu yıl o seviyede değil ancak yüzde 5-10 bandında bir bilet fiyatı artışını bütçelediklerini anlatan Ryanair CEO'su Michael O’Leary, öte taraftan Airbus A320 uçaklarındaki Pratt & Whitney motorlarıyla ilgili sorunlardan dolayı fiyatların daha da artabileceğine işaret etti. Bu durumda Wizz Air ve Lufthansa gibi şirketlerin bazı uçaklarını yere indirmek zorunda kalacağını kaydeden Ryanair CEO'su A320'nin Avrupa'da büyük birt pazar payı olduğunu söyledi.

 

Sırbistan’dan rezervasyon atağı. Öyle  görünüyor ki yeni sezonda Sırbistanlı konuklarımız da çok olacak.

22-25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen ITTFA Belgrad Turizm Fuarı’nda Alanya’yı, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Elvan Güneş temsil etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında bu yıl, 120 metrekare bir alanda 5 bölge, 3 otel, 1 eğlence, 1 Acente ve Türk Hava Yolları (THY) ile toplam 11 katılımcıyla Alanya’nın ve Türkiye’nin tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. 40 ülkeden 900’den fazla katılımcının yer aldığı fuarda Alanya’nın turistik değerleri ziyaretçilere aktarıldı.

Belgrad fuarına ilişkin gözlemlerine ve yaptığı görüşmelere ilişkin değerlendirme yapan ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Elvan Güneş, “Sırbistan’dan 2020 yılında 129 bin, 2021 yılında 239, 2022 yılında 358 bin ve 2023 yılında 311 bin ülkemizi ziyaret etti. 2023 yılında yaşadığımız üzücü deprem felaketinden dolayı maalesef rezervasyonlarda kayıplar yaşandı. Sırp tatilcilerin tercihleri Mısır ve Tunus’a kaymış, fakat o ülkelerin hizmet kalitesinden çok memnun kalmamışlar. Otel fiyatlarımız yükselmesine ve Mısır ve Tunus’tan yüksek olmasına rağmen bu sene inanılmaz bir rezervasyon artışı yaşanıyor” dedi.

 

Güneş sözlerine şunları da ekledi:

 

“Bu yıl Sırbistan pazarında hedef 400 bin olarak belirlenmiş ama daha fazlası da mümkün” diyen Güneş, “Bunun için Antalya’ya direkt charter uçuşlarının başlaması önemli. Üst düzey girişimler sonucu Ankara ve İzmir’e direkt tarifeli uçuşlara başlanmış fakat Antalya’ya sadece Sırbistan’ın devlet hava yolları olan ‘Air Serbia’nın charter uçuşları bulunmakta. Uçak filosunun az olmasından dolayı artan talepleri karşılaması çok mümkün görünmüyor. 201 bin 440 kişi ile geçen yıl Sırbistan'a en çok turist gönderen ülkeler arasında 1. sıradayız. Aslında Antalya’ya Türk havacılık firmalarının charter uçuşlarının başlaması Sırbistan turizmine de çok büyük katkı sağlayacak. Türk vatandaşlarına vize uygulanmadığı için bizden de çok fazla talep artışı var. Karşılıklı iki ülkenin faydasına olacak bu sorunun akılcı yollarla aşılabileceğine inanıyorum”

 

Yaptığı görüşmelerden edindiği bilgilere göre bölgedeki rezervasyon artışlarının yüzde 75 civarında olduğunu söyleyen Güneş, şu görüşleri paylaşıyor:

“Bölgenin lokomotif Acentesi Big Blue, geçtiğimiz yıllarda Kontiki Tur operatörünü de alarak gücüne güç katmıştı. Fuara çok güçlü ve metrekare olarak geniş bir alanda katılan Big Blue, Türkiye’nin bütün bölgelerinin görselleriyle fuarda yine Türk rüzgarı estirdi. Big Blue’nun Yönetim Kurulu Üyesi Enver Babat ile yaptığımız görüşmede, şu ana kadar yapılan rezervasyonlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artış yaşandığını ve gelir artışlarında da çok büyük bir fark olduğunu öğrendim. Enver Bey çok fazla talep aldıklarını ama uçak koltuklarının sınırlı olmasından dolayı pax sayısını artıramadıklarını da bizlere iletti. Fuarda B2B rezervasyonlarının yapıldığı stantlarda ziyaretçi yoğunluğu dikkat çekti ve bu durum rezervasyon kuyruklarının oluşmasına sebep oldu. Alanya standı ise fuar boyunca destinasyon olarak büyük ilgi gördü ve ziyaretçiler tarafından aktif bir şekilde tercih edildi” 

YanıtlaYönlendir

Tepki ekle