NECDET BÜLUZ


Yeni partilerde hareket var…

Yeni partilerde hareket var…


Yeni partilerde hareket var…

 

Necdet Buluz

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi Onursal Başkanı Asiltürk’ü ziyareti ile hareketlenen siyaset CHP’den 3 milletvekilinin istifası ile ortam yeniden karıştı. Siyasi analistler “İttifak içindeki partilerde sıkıntılar devam ediyor” açıklamasında bulunuyor.

 

Cumhur İttifakı içinde yer alan AK Parti ile destekçisi MHP’nin yapılacak seçimde 50+1’i şu an için bulamayacağı ifade ediliyor. Bu durumun da yeni siyasi arayışları ortaya çıkarıyor. Seçmenlerin “tek adam sistemi” dışında bir arayış içinde oldukları da ifade ediliyor.

 

Hemen her partinin aylık yaptırdığı anket sonuçlarında iktidardaki AK Parti ve destekçisi MHP’nin oylarında düşüşler yaşandığı görülüyor. Tarafsız anketlerde de sonuçların değişmediği görülüyor.

 

Geçenlerde yazdığımız bir yazıda oyunu en çok artıran partinin İYİ Parti olduğuna değinmiş ve bu yükselişin devam ettiğinin altını çizmiştik. Aynı yazımızda iktidarın oy kaybına karşılık ana muhalefet partisi CHP’nin oylarında da bir yükselişin görülmediğine değinmiştik.

 

Soru şu:

 

“AK Parti’den koparak yeni parti kuran Babacan ile Davutoğlu seçimde bir varlık gösterebilecek mi?”

 

MAK Ajans bu konuda bir araştırma yaptı.

 

Son anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı hükümet sistemi sonrasında AK Parti seçmeninin İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partilerine yöneldiğini görülüyor. AK Parti tabanının önemli bir bölümünün de Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun kalmadığına dikkat çekiliyor.

 

MAK Danışmanlık’tan Mehmet Ali Kulat yaptıkları son anketin sonuçlarını açıkladı. Mehmet Ali Kulat, son anket sonuçlarına ilişkin "Üç seçmenden biri 2018’de verdiği oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

“Bunların çoğu AK Parti’de. AK Partililer için CHP alternatif değil. İYİ Parti, DEVA ve Gelecek’i yeni adres olarak düşünüyorlar" dedi.

 

Kulat, "Eskiden AK Parti seçmeninin davranış modeli şuydu; AK Partili seçmenin büyük oranı muhafazakar sağ seçmendir genel itibariyle AK Parti'nin alternatifini göremediği için bazı seçimlerde ya sandığa gitmez ya da gider AK Parti'ye oy verir, AK Parti'ye çok kızsa bile kızmıyorsa zaten gider oyunu verir. Bu seçmenin bu dönemde özellikle Cumhurbaşkanı hükümet sistemi sonrasındaki dönemde alternatifleri doğmaya başladı." açıklamasında bulundu. 

Özetleyelim:

DEVA ve Gelecek Partisi şu anda ortalama 5-6 puanlık bir seçmen kitlesini AK Parti’den koparmış durumda. İlerleyen zaman diliminde bu sayıda daha da yükselme olabileceği iddia ediliyor.

MAK Ajansın dışında kamuoyu araştırması yapan birçok şirketin çıkardığı sonuçlardan da bunu görebiliyoruz.

Ancak şunu yineleyelim:

İYİ Parti, sağlam duruyor. Genel Başkan Akşener’in uzun zamandır sahada olması, işçi, memur, esnaf ile içiçe olması ve sorunları kaynağından dinlemeye başlaması İYİ Parti’ye olan ilgiyi artırmış görünüyor.

Akşener gibi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da son günlerde sahaya inmesi ile siyaset iyice ısınmaya başladı. Ancak şunu da ifade edelim, CHP içinde sıkıntılar devam ediyor.

Görüşümüzü yansıtalım:

Siyasiler koltuklarında oturmamalı. Kurmayları ile yurdun her tarafına dağılmalı, sahaya inmeli ve sorunları kaynağında tespit etmeli, çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Millet siyasilerden çözüm bekliyor. Gereksiz ve çözüm olmayan karşılıklı sulamalardan, siyasi kavgalardan uzak durmaya çalışıyor. Seçmen “Bizim çözüm bekleyen bir yığın sorunumuz var. Bunlar ortaya konulsun tartışılsın ve sonuçlandırılsın. Sorunlarımız dışındaki konular bizi pek fazla ilgilendirmiyor” görüşünü yansıtıyor.

Bu, siyasiler için önemli bir mesajdır. İktidardakilerin de muhalefettekilerin de bunu iyi değerlendirmesi gerektiği görüşündeyiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz